9 tips for bedre el-sikkerhet i boligen

Den eneste som er ansvarlig for el-sikkerheten i boligen er den som eier den. Vi har samlet våre beste tips for å øke el-sikkerheten.

Enten det er oppussingsobjekt eller nybygg, er det du som eier som til syvende og sist er ansvarlig for at el-sikkerheten i boligen er ivaretatt. Det kan være mye å ta innover seg, spesielt siden vi vet at teknisk og feil bruk av elektrisk utstyr er blant de vanligste årsakene til brann i norske husholdninger. Det er roten til nesten halvparten av alle branner i Norge. Så hvor starter man egentlig for å ivareta el-sikkerheten? 

Et godt sted å starte er med en el-sjekk. Det utføres av kvalifiserte elektrikere i en autorisert elektrikerbedrift. Utover det er det mye du kan gjøre selv.

1. Ikke glem komfyren

Komfyren er en av de største brannfellene vi har i boligen. Derfor har det siden 2010 vært et krav til komfyrvakt, som vil kutte strømmen til komfyren hvis du glemmer å slå den av. Hvis du ikke allerede har dette, eller har et gammelt el-anlegg, bør du altså ettermontere en komfyrvakt. 

Et annet tips er å sørge for godt renhold. Fett og smuss i vifte og andre steder med høy varme og mye bevegelse bør holdes til et minimum.

Ikke bli en del av brannstatistikken - bruk komfyren ansvarlig, og sørg for å installere en komfyrvakt så du alltid er på den sikre siden.

2. Lading på eget ansvar

Det er fristende å legge elektriske enheter til lading når du ikke bruker dem, og det er gjerne når du ikke er hjemme. Det fraråder vi på det sterkeste. Også lading kan resultere i brann, som også betyr at du bør være forsiktig med mobillading på nattetid.

3. Vask og tørk klær når du er tilstede

Det anbefales å kun bruke vaskemaskin, oppvaskmaskin og tørketrommel når du er hjemme, og selvfølgelig bare når du er våken. Dette er elektrisk utstyr med høy effekt, og de tar dermed oftere fyr. 

Du bør også ha gode rutiner for vask og vedlikehold. For tørketrommelen må du rense lofilteret, og du bør også utføre grundig renhold på oppvask- og vaskemaskin.

4. Hold klesvasken unna varmekilder

Det er kanskje fristende å tørke klesvask som haster over radiatorer, varmeovner eller tett inntil ovnen, men det kan være svært brannfarlig. Varmegivende enheter skal ikke under noen omstendighet være tildekket. Det er også derfor man anbefaler å henge gardinene langt nok unna ovnen.

Klesvasken hører hjemme på tørkestativet eller i tørketrommelen - ikke over varmeovnen.

Vi er ekperter på el-sikkerhet

Ønsker du å øke el-sikkerheten i boligen? Da er Service Elektrikeren utvilsomt et riktig valg for deg! Vi vet hvilke tiltak som er viktigst, og kan gi deg gode råd på veien. 

5. Ansvarlig bruk av skjøteledninger

Skjøteledninger skla være et midlertidig tiltak, som et supplement til fastmonterte stikkontakter. Du skal ikke bruke dem over lang tid, og det er fordi de er utsatt for brannfarlig slitasje. Siden den ligger på bakken kan det også raskt samle seg støv i uttaket, som i verste fall kan resultere i brann.

Enda viktigere er det å kun koble til apparater som skjøteledningen har kapasitet til. Hvis ikke risikerer du overbelastning. Vi vil alltid anbefale fastmonterte stikkontakter, som gir ekstra trygghet når det kommer til brannsikkerhet.

6. Sjekk el-materiellet jevnlig

Du bør få en rutine på å sjekke støpsler, stikkontakter og brytere. På denne måten vil du raskt oppdage varmegang, misfarging eller svimerker - ser du noe som minner om det, må du ta kontakt med elektriker.

7. Rett utstyr til barnerommet

De fleste har nok vært redd for at barnet skal stikke fingrene sine inn i støpsler, eller andre elektriske enheter. Og det med god grunn: Hvis et barn berører strømførende deler eller metalliske deler som har kontakt med disse, kan barnet bli utsatt for et elektrisk støt eller en strømgjennomgang.

Eliminer risikoen ved å velge stikkontakter med beskyttelseslokk. Du bør også unngå løse lamper og frittstående varmeovner på barnerom eller rom med dyr.

8. Ikke glem å sjekke røykvarsleren

Du bør med jevne mellomrom sjekke røykvarslere og brannslukningsapparat, bare så du vet at alt fungerer som det skal. Det kan få fatale konsekvenser den dagen det skjer noe om det ikke fungerer.

9. Riktig lyspære til rett lampe

Sjekk nøye hvilken styrke lyspæren skal ha - ikke overstyr det som står på lampen eller lampeskjermen. 

Husk også at enkelte lyspærer kan ha høy overflatetemperatur. Hvis du dekker til disse, feilmonterer dem eller setter dem nært inntil brennbart materiale, kan det oppstå brann.